Dejan Despić

 

Radivoj Lazić / Vlastimir Peričić

VELIKA ŠKOLA ZA KLARINET

  U našoj sredini je sasvim jedinstven, a i u svetskom muzičkom izdavaštvu, svakako, veoma redak poduhvat kakav su poduzela dvojica aurora u neobičnom spoju – klarinetski pedagog Radivoj Lazić, profesor zemunske muzičke škole “Kosta Manojlović”, i kompozitor Vlastimir Peričić, koji je, osim kao muzički stvaralac, široko poznat, koliko i zaslužan, i kao muzički teoretičar i istoričar, pisac više kapitalnih radova u tim oblastima.

Akademik Dejan Despić, kompozitor, muzički pisac, teoretičar i pedagog – recenzent knjiga autora R. Lazića i V. Peričića. MŠ „Stanković“, Beograd, 13. 12. 1997. godine.

Oni su udružili svoje snage i različite stručnosti na stvaranju izuzetno opsežne zbirke instruktivne notne literature namenjene učenicima klarineta, od njihovih prvih školskih koraka, pa sve do izvođačkih već zahtevnih i reprezentativnih muzičkih komada, od kojih su neki upotrebljivi i za fakultetsku obuku klarineta. U svakom slučaju, ova zbirka sistematski “pokriva” kompletan niži i srednji stupanj – dakle, ukupno osam razreda – školovanja, i premda joj autori nisu dali jedinstven naziv, može se, bez preterivanja, nazvati VELIKOM ŠKOLOM za klarinet

Dejan Despić,
kompozitor, redovni profesor
Fakulteta muzičke umetnosti
, u penziji

(MUZIČKI TALAS – PLUS, broj 1/1998.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s