Andrej Zupan

Andrej-Zupan

PREGLED LITERATURE ZA KLARINET
AUTORA R. LAZIĆA V. PERIČIĆA

Sve škole za učenje klarineta, dueti, kompzicije i muzika autora Radivoja Lazića, profesionalan su rad koji je vrlo pristupačan za upotrebu.

Naslovi kompozicija su izrazito jasni, živopisni, jednostavni, dok su dela raznolike težine i namenjena su odgovarajućim stupanjevima razvoja svirača. Profesionalno su u svakom pogledu prihvatljiva.

Udžbenici sasvim odgovaraju nastavnom planu i programu, s modernim pogledima i novim saznanjima klarinetske struke. Takođe, oni ocrtavaju bitne elemente savremene nastave klarineta, a time mnogo doprinose atraktivnosti Lazićevih udžbenika.

Pozdravni govor klarinetiste Andreja Zupana na večernjem koncertu: AUTORSKO VEČE RADIVOJA LAZIĆA I VLASTIMIRA PERIČIĆA, 10. novembra 2014, KGBL Ljubljana

Učenici, studenti i njihovi pedagozi mogu pronaći zanimljiva i korisno odabrana nova komponovana dela za solo sviranje ​​ili sviranje u duu, triju i td.

Sadržaj udžbenika posebno cenim jer predstavlja veliki broj komada, što im daje dodatnu vrijednost i odgovarajuću širinu. Sveukupno gledano, udžbenici su dobar temelje za kvlitetno učenje, usavršavanje i ažuriranje znanja sviranja klarineta.

Celokupna Instruktivna literatura za klarinet koju je napisao g. Radivoj Lazić, didaktičkim, metodičkim i profesionalnim pristupom, prati odgovarajući stupanj korisnika. Korisnost ovih dela je velika. Pružaju učeniku i studentu priliku da radi sa svojim pedagogom na istraživanju njenog bogatog sadržaja, koji ih podstiče da inkorporiraju i izraze svoju kreativnost. U pogledu sadržaja, Instruktivna klarinetska literatura, kao i udžbenici Radivoja Lazića su moderni i vrlo inovativni.

S didaktičkog gledišta, napisani su na temeljima i potrebama savremene nastave. S metodičkog gledišta treba naglasiti da navode učenike na vlastitu kreativnost, produbljuju odnos s instrumentom, muzikom, stvarocem, vežbom i promišljenjem.

Autor je svrsishodnu ideju stručno i inovativno shvatio i realizovao. Obogaćivanje znanja savremene nastave klarineta je uvek potrebno i dobrodošlo, ne samo za profesionalne poznavaoce, nego i za ljubitelje muzike. Sva literatura je namenjena učenicima, đacima, studentima, nastavnicima, koji djeluju u muzičkim školama i na akademijama, kao i zrelim umetnicima.

     Beograd, 12. 6. 2013. godine

Andrej Zupan
prof. na Muzičkoj akademiji i
Muzičkom konservatoriju
u Ljubljani

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s